A méz táplálék és egyidejűleg gyógyszer is!

A méz jelentős része víz (19-22 %), fő értékét képezik a szénhidrátok, nitrogénvegyületek, savak, aromaanyagok, színanyagok, ásványi sók.  A cukorkomponensek közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz). Ezek együttesen a méz szárazanyagának 85-95 %-át teszik ki.

A méz kristályosodása, ikrásodása természetes tulajdonság. Vannak gyorsan és lassan ikrásodó mézek. E tulajdonság elsősorban a bennük lévő gyümölcs és szőlőcukor arányától függ. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor gátolja a kristályosodást.

Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7:1 között mozog, tehát ez a méz sokáig folyékony marad. A repceméznél ez az arány általában 1,02-1,16:1, vagyis ez a méz egy hónapon belül átkristályosodhat. A napraforgóméz sajátossága, hogy álláskor két fázisra bomlik, különválik a kristályos és a folyékony réteg.

Tudnunk kell, hogy a kristályosodáskor a méz víztartalma nem változik. Éppen a gyorsan átkristályosodó repceméz a magasabb víztartalom miatt hajlamosabb erjedésre.

A fogyasztók a kristályosodást gyakran „cukrosodásnak" minősítik és megértő mosollyal mondják: tudták, hogy a méhész cukrot tett a mézbe, és lám, most be is igazolódott.

Ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.

A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 35-40 fokos vízfürdőbe. Ha lehetséges csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.

Hogyan gyógyít a méz

A méz fontos terapeutikus hatása antibiális tulajdonságában rejlik. Ez a képesség az egyes fajtákban más és más.

A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés. A méz főleg monoszaharidokból áll, amelyek azonnal felszívódhatnak, rögtön a véráramba kerülhetnek.

A kimerülést gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel. Súlyos és hosszantartó száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet ajánlunk, amit sokáig kell a szájban tartani. A sűrű, főleg kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A gyomorban a méz stabilizálja a savháztartást. A méz segíti az emésztést, méregtelenítő hatása van. Enyhe hashajtó hatása különösen az ülő foglalkozásúak és az idős emberek számára kedvező.

A méz nem csak a májra, hanem a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre is kedvező, védő hatást gyakorol. Ez lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek az engedélyezett szénhidrátbevitel határain belül mézet fogyasszanak és ez által olyan anyagokhoz jussanak, amit másból nem kaphatnának meg.

A mézet a természetes gyógymódokat alkalmazó klinikákon a következő esetekben alkalmazzák: koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, infekciós betegségek utáni károsodások, infarktusok, hipertónia és pótkezelés digitáliszok alkalmazása után.

 

Források:
Dr. Szalai László: Méhdoktor
Vicze Ernő: Tanuljunk méhészkedni
Wikipédia, A szabad enciklopédia