Az akácméz világos, sokáig folyékony, akácvirág illatú. Főleg köhögés ellen javasolják. Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott a gyomorsav túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.

A hársfaméz sötétebb az akácnál. Erős illatú, idegnyugtató és antiszeptikus. Idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére javasolt. Jó hatást értek el vele bronchitis és köhögés ellen. Szoktak mézpakolásokat is készíteni hársmézzel. Lázas megbetegedésekre hatásosabb, ha hársfateával együtt fogyasztják.

A napraforgóméz színe az aranysárgától a narancssárgáig terjed. Erősítő és fertőtlenítő hatása révén erős gyulladáscsökkentő, emellett kiválóan alkalmazható gyomorsav túltengésre is. Savassága miatt ez a mézfajta "jelzi" leginkább a szuvas fogakat!

A vegyes virágméz színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne levő mézek összetételétől. Illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabb mint a monomézek. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

A repceméz folyékony állapotban sárgás színű, nagyon gyorsan sűrűsödő, kikristályosodva hófehér színű méz. Nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik. Kevéssé savas, ezért eredményesen gyógyítja a gyomorsavtúltengést. A repceméz további hatásai:  erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott.