Az ökológiai szőlőtermesztés a növény egészségének megőrzése vagy lehetőség szerinti helyreállítása során azon eszközök kihasználására törekszik, amelyek a környezetet nem terhelik. A növényvédelemre és a tápanyag-utánpótlásra használt anyagok, valamint a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok köre szigorúan szabályozott, és genetikailag módosított összetevőket nem tartalmazhat a termék.

Tilos a szőlőművelésben műtrágyákat, szintetikus növényvédőszereket, hormonális szabályzókat, terméskötődés-fokozókat alkalmazni. Előtérbe kerülnek a fizikai és biológiai védekezési módszerek.

A növényvédelemben kizárólag természetes anyagok: pl. réz, kén, növényi kivonatok jöhetnek számításba. A tápanyag utánpótlás szerves és zöldtrágyázással, elsődlegesen érett szarvasmarhatrágyával és pillangós zöldtrágya aláforgatásával történhet. A szőlőterület gyomtalanítása csak mechanikai munkával oldható meg, gyomírtó vegyszerek használata nem megengedett. A szőlőfürtök tökéletes kifejlődéséhez, beéréséhez rengeteg alakító metszés, úgynevezett zöldmunka is tartozik.

Hivatalosan biobor nem is létezik. A szakszerű elnevezés: ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor. Ám az egyszerűség kedvéért használjuk továbbra is a közbeszédben elterjedt bio megnevezést. Ez utóbbi hosszas előmunkálatok alapján született, mivel a mai napig nincs egységes borkészítési-borkezelési szabályozás az európai biorendeletben.

 

A magyarországi bioborok előállításának ellenőrzését döntő mértékben a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi. Feltételrendszerük kiterjed mind a szőlőtermesztésre, mind pedig a biobor-előállításra.